Ska Örebro fortsätta vara modigt?

Debattartikel i NA 2016-09-17
En stad som tror att den är tillräckligt modig slutar utvecklas.

Alla måste inte älska alla projekt eller satsningar, men vi bör vara tacksamma för att så många modiga örebroare hela tiden vill ta vår vackra stad framåt. Man behöver inte älska livemusik för att inse värdet av att tusentals människor under en helg upptäcker nya artister samtidigt som de skapar fler arbetstillfällen i såväl kulturbranschen som i restaurangbranschen.

Det krävs ingen biljett till Live at Heart för att förstå att det är viktigt för Örebro att hundratals musiker, managers, artistbokare, skivbolagsrepresentanter och andra reser till Örebro. Att skattepengar går åt för att möjliggöra Live at Heart är lätt att motivera när man hör hur festivalen nämns som en viktig mötesplats för musikbranschen – långt utanför Sveriges gränser.

Det krävs inget motorintresse för att inse att 15 000 personer i Örebros stadskärna under en helg bidrar till fler jobb såväl på hotell som på restauranger och i butiker. Även de som inte var på Örebro Raceday inser värdet i att miljoner människor i och utanför Sverige hör talas om Örebro som staden där ”allt är möjligt”. De där dagarna av trassel, förseningar och avstängda gator är givetvis jobbiga för nästan alla – men nyttan kan vi glädjas åt länge efter att gatuavstängningarna tagits bort.

Live at Heart, Örebro Raceday, OpenArt, O Helga Natt och andra arrangemang och projekt skulle inte funnits om det inte varit för modiga örebroare som gjort verklighet av sina idéer. Men det krävs mer än de där idésprutorna. Det krävs att andra örebroare är lika modiga; att de sluter upp kring idéerna. Live at Heart hade inte funnits idag, 7 år senare, om inte Örebro kommun och andra hade varit smarta nog att stötta den där idén.

Örebro Raceday hade aldrig blivit verklighet om inte Örebrokompaniet hade insett marknadsföringsvärdet och lagt pengar på detta istället för exempelvis fler annonser om ”modiga Örebro”. Eller om inte Örebro kommun hade haft mer mod än andra kommuner i Sverige och vågat stänga av gatan under några dagar. Klart att sådana beslut inte är lätta.

Självklart har alla de arrangemang som ordnas i Örebro nuförtiden ett pris, precis som allt annat nytänkande har. En del kräver kommunalt stöd i pengar, andra bara i hejarop och tillstånd. Några skapar trassel i trafiken eller provocerar med gigantiska kissande figurer vid Slottet. Ytterligare något förvandlar innerstaden till en zombie-värld eller en hinderbana.

Det finns massor av nackdelar med att Örebro sticker ut, ordnar stora arrangemang och testar nya lösningar. Men jag tror de flesta föredrar dagens situation. Jämför med hur det var för lite mer än fem år sedan då debatten handlade om hur dött det var i city och hur handeln gick på knäna! Idag mår företagen i stadskärnan bättre än i jämförbara städer, hotellbeläggningen ökar rekordsnabbt och Örebro har blivit en av de landets ledande städer för stora arrangemang och event. Allt det där skapar jobb, vilket i sin tur ger mer pengar till vården, skolan och annan kommunal verksamhet.

Låt oss inte glömma att vi har alla de där modiga människorna att tacka för det. Samtidigt som vi gör allt vi kan för att minimera problemen som uppstår och minska kostnaderna som belastar skattebetalarna, ska vi vara glada för att vi örebroare tycks vara så modiga att vi faktiskt möjliggör saker som inte går att genomföra i de flesta andra svenska städer.

Så vi har alla ett ansvar för vad vi säger i samtalet i fikarummet. Betonar vi att det är bra att man vågar eller säger vi ”det är ingen idé”? Alla de där modiga människorna som skapar allt det vi gläds åt, de är beroende av att vi andra stödjer dem, uppmuntrar dem och hjälper till så gott vi kan.

På det sättet kan Örebro bli ännu modigare. På det sättet kan vi fortsätta framåt.

Björn Sundin, kommunalråd (S), med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *